Home » Minister President Evelyn Wever-Croes: ARUBA IS BEZIG MET TRANSFORMATIE VAN SLECHT BESTUUR NAAR GOED BESTUUR

Minister President Evelyn Wever-Croes: ARUBA IS BEZIG MET TRANSFORMATIE VAN SLECHT BESTUUR NAAR GOED BESTUUR

by Admin
0 comment 71 views

FINANCIEEL HERSTELPAD IS EEN ONDERDEEL HIERVAN

Aruba heeft sinds 4 maanden een nieuwe regering die een enorme financiele chaos heeft aangetroffen. De nieuwe regering werd geconfronteerd met de realiteit dat de voormalige regering met cijfers manipuleerde, ondanks het financeel toezicht vanuit Nederland.

De nieuwe minister president Evelyn Wever-Croes heeft meteen het Koninkrijk geinformeerd over de grootte van het werkelijk probleem: een schuld die in 8-jaar Kabinet Mike Eman is verhoogd van 42% naar 90%!

En dit ondanks waarschuwingen van internationale kredietinstanties, waarschuwingen van het toezichtsorgaan. Zelfs waarschuwingen van de huidige premier Evelyn Wever-Croes (MEP) toen nog in de oppositie, die vanaf 2013 met de nota “Feestvierend ten ondergaan” Nederlandse politici waarschuwde voor de financiele ondergang van Aruba aan de hand van de regering van Mike Eman (AVP) vanaf 2001.

De nieuwe regering van Aruba is meteen aan de slag gegaan. De huidige financiele problemen vereisen visie en moed om op een verantwoordelijke wijze hieruit te komen.  De Arubaanse regering heeft om meer tijd gevraagd en heeft afgesproken met de Rijks Ministerraad dat uiterlijk 30 april een goedgekeurde begroting 2018 zal liggen.

“Daar houden wij ons aan en alles loopt volgens planning. Aruba heeft voor het eerst in de geschiedenis een positief bericht ontvangen van het toezichtsorgaan Caft: “een eerste betekenisvolle stap” volgens Caft en waar in alle eerdere adviezen duidelijk stond opgenomen dat de plannen van de voormalige regering niet realistisch waren, is Caft nu van mening dat de plannen van het kabinet Wever-Croes wel realistisch zijn.

De aankondiging van Staats secretaris Knops was niet geheel onverwacht. Immers, de voormalige regering van Aruba, kabinet Mike Eman II heeft niet eenmaal, maar wel driemaal de wet overtreden waardoor een aanwijziging kon worden gegeven. De begroting 2018 was niet tijdig ingediend, het tekort over 2017 zesmaal hoger dan wettelijk toegestaan en het tekort voor 2018 welke door het kabinet Mike Eman werd gecreerd is 12 maal hoger dan wettelijk toegestaan! Reden te over voor een aanwijzing en toch heeft de RijksMinisterraad toen niet bedreigd met een aanwijzing.

De aankondiging van Staats secretaris Knops komt in zoverre toch vreemd over omdat de regering van Aruba thans in onderhandeling is met Nederland over het herstelpad. De aankondiging verandert hier niets aan, het is meer een vastlegging van een afspraak.

Wij kennen de financiele uitdagingen en het neemt moed en visie om deze te overwinnen. Wij hebben een verantwoordelijk pad opgesteld hoe wij hieruit zullen komen en zodat wij er sterker uit komen. Wij blijven ons daarop concentreren omdat het voor ons in Aruba belangrijk is.

Wij werken niet alleen aan het aanpakken van de financiele problemen, onze uitdaging is veel groter. Wij werken aan de transformatie van slecht bestuur naar deugdelijk bestuur. We moeten voorkomen dat de slechte voorbeelden van voormalige ministers die van corruptie verdacht worden, zich herhalen.  Integriteit is voor kabinet Wever-Croes een speerpunt. Het financieel herstelplan is een onderdeel van de transformatie naar deugdelijk bestuur”, aldus premier van Aruba Evelyn Wever-Croes.

You may also like

Our Company

Aruba Native News & Trends. Here to bring you the latest news and trends from our happy island.

Newsletter

Subscribe my Newsletter for more news. Let's stay updated!

Laest News

Copyright @2023 – Aruba Native All Right Reserved. Powered by 139 Design Studio