Home » Respaldo 4 jaar oud

Respaldo 4 jaar oud

by Admin
0 comment 225 views

 

8 juni is het exact 4 jaar geleden dat Fundacion Salud Mental Aruba Respaldo is opgericht door de overheid, de AZV, het hospitaal en de psychiaters. De belangrijkste aanleiding was dat de geestelijke gezondheidszorg binnen Aruba in inhoud en hoeveelheid jarenlang niet was meegegroeid met de hoeveelheid mensen die eigenlijk goede ggz nodig hadden en met de internationale ontwikkelingen in de psychiatrie. Tot aan de start van Respaldo werden er jaarlijks ongeveer 1400 personen psychiatrisch behandeld, voor een budget van ongeveer Afl. 12 miljoen per jaar.

Respaldo is in 2018 zelfstandig alle psychiatrische zorg voor de AZV gaan leveren. Met een budget van nu ongeveer Afl. 16 miljoen helpen we jaarlijks ongeveer 2800 personen. Dat is dus een verdubbeling in hoeveelheid met slechts 35% meer budget. In onze huidige plannen zouden we met ongeveer 20% meer budget opnieuw kunnen verdubbelen, naar tussen de 5000 en 6000 personen per jaar. Dan wordt ongeveer 65-75% van alle Arubanen die professionele hulp nodig helpen, ook echt geholpen.

In de afgelopen jaren is de psychiatrische zorg van Respaldo uitgebreid met twee FACT-teams, dubbele capaciteit voor de Kinder- en Jeugdpsychiatrie en uitbreiding van de polikliniek voor volwassenenzorg. Dit betekent dat we op een veel modernere manier, veel sneller en veel uitgebreider zorg kunnen geven in allerlei vormen. Samen met ImSan is er gestart met ECT (electroconvulsietherapie) waarvoor in het verleden naar Curaçao moest worden uitgezonden. Dit is een belangrijke bijdrage aan de behandeling van bijvoorbeeld zware depressies. Met kinderartsen, gynaecologen en verloskundigen is de POPP-zorg ingevoerd, waardoor alle zwangeren gescreend kunnen worden op psychische problematiek en er direct rondom het jonge kind goede zorg geboden kan worden als dat nodig is. Het gaat hierbij dus niet alleen om behandeling maar ook om vroegdiagnostiek en preventie.

Respaldo is één van de mede-oprichters van het Veiligheidshuis, een samenwerkingsverband van alle partijen die zich bezighouden met mensen die vanwege hun gedrag en problemen met Justitie in aanraking komen. Dit draagt bij aan de veiligheid van heel Aruba. Verder is er met de overheid een convenant afgesloten waardoor ook in de KIA nu toegang is tot de zorg door Respaldo. Dit moet er onder andere toe leiden dat mensen na een verblijf in de KIA blijvend begeleid worden en niet snel terugvallen in gedrag dat een gevaar is voor hen of hun omgeving.

Op het gebied van opleidingen heeft Respaldo een formele erkenning gekregen als opleidingsinstituut voor GZ-psychologen, waardoor er nu 8 lokale psychologen in opleiding zijn. Ook hebben we de vrijgevestigde psychologen verdiepende training geboden, zijn we onderdeel van de Arubaanse huisartsenopleiding en worden er BIG-erkende trainingen geboden aan de huisartsen.

Hoewel Respaldo, met de hulp van partners als de overheid, AZV en ziekenhuis grote stappen heeft kunnen maken, ligt de psychiatrische zorg van Aruba nog niet op het gemiddelde niveau binnen het Koninkrijk. In de rest van het Koninkrijk wordt per hoofd van de bevolking tussen de 50% en 400% meer uitgegeven aan de ggz. In vergelijking met de zorgvraag in Nederland en volgens een enquête onder de huisartsen van Aruba, zijn er nu op Aruba nog zo’n 5.000 tot 8.000 mensen die niet de professionele zorg krijgen die nodig is. De covid-crisis heeft tot gevolg dat er meer mensen onder psychische druk staan, en dat die druk ook hoger is geworden. Dit alarmsignaal heeft Respaldo begin april nog eens breed gemeld aan de maatschappij, de overheid en de AZV. We hebben de plannen klaarliggen om snel een groot deel van die problematiek weer op te kunnen vangen, en zijn daarover op het hoogste niveau in gesprek met de overheid en de AZV. We hopen dat er snel ruimte wordt gevonden om iets aan deze enorme problematiek te kunnen doen. Anders zal Aruba een crisis ingaan die vele malen groter is dan de Sociale Crisis die Aruba al had vóór de Covid-pandemie.

Hoe dan ook, Respaldo zal zich ook de komende jaren blijven inzetten om zo goed mogelijk, zo snel mogelijk en zo betaalbaar mogelijk iedereen op Aruba die professionele ggz nodig heeft, te ondersteunen. Hiervoor wil de Raad van Bestuur van Respaldo alle betrokken organisaties hartelijk bedanken, waaronder zeker ook de eigen medewerkers. Dit volgens onze missie: Hunto nos ta respalda e Salud Mental na Aruba.

You may also like

Our Company

Aruba Native News & Trends. Here to bring you the latest news and trends from our happy island.

Newsletter

Subscribe my Newsletter for more news. Let's stay updated!

Laest News

Copyright @2023 – Aruba Native All Right Reserved. Powered by 139 Design Studio