Home » Het behoud van Cas Debrot voor toekomstige generaties

Het behoud van Cas Debrot voor toekomstige generaties

by Admin
0 comments 37 views

Op 26 november 2024 hebben de familie Debrot en de Stichting Monumentenfonds Aruba (SMFA) officieel de aankoop van het gebouw Cas Debrot aangekondigd. Dit is een belangrijke stap in het proces om een van Aruba’s meest iconische gebouwen, gelegen aan de Caya G.F. Betico Croes 98, te behouden en te restaureren. Tegelijkertijd werd de samenwerking met Aruba Bank en het Nationaal Restauratiefonds in Nederland bekendgemaakt om dit project te financieren.

Een rijke geschiedenis
Het gebouw, oorspronkelijk eigendom van de familie Debrot, kent een unieke geschiedenis. Denise Debrot deelde enkele herinneringen van haar vader Edward Debrot, die deze week 90 jaar wordt. Jose Maria (Boy) Debrot, een zakenman uit Bonaire, verhuisde vanwege de economische bloei van Aruba door de komst van de raffinaderij naar het eiland samen met zijn ouders. In 1929, na aankomst op Aruba, openden zij een general store op Nassaustraat 94, naast het perceel waar later Cas Debrot werd gebouwd. De winkel opereerde onder de naam E.F. Debrot Sucs Inc., vernoemd naar zijn vader Eduard Ferdinand Debrot. De handelszaak importeerde en exporteerde diverse goederen, waaronder rum, gin, jukeboxen, kantoormeubelen en airconditioners.

In datzelfde jaar trouwde Jose Maria met Elia Capriles uit Puerto Cabello, Venezuela, waarna zij op een lange huwelijksreis naar Europa gingen. Waarschijnlijk werd in die periode gestart met de bouw van hun woonhuis, gecombineerd met een commerciële ruimte, die na hun terugkeer werd voltooid. Het huis werd ingericht met aankopen uit Europa. De kunstenaar Pandelis schilderde het sprookje van Roodkapje op de muren van de kamer van Edward en zijn broer Oswald, maar helaas werd dit overschilderd toen het pand werd verhuurd.

De familie Debrot woonde in het huis tot 1941, waarna zij tijdens de Tweede Wereldoorlog naar Venezuela verhuisden.

Het gebouw heeft in de loop der tijd verschillende functies gehad en speelde een belangrijke rol in het commerciële leven van Oranjestad. Het huisvestte onder andere de Hollandsche Bank Unie, het Venezolaanse consulaat, Debrot Hardware Store, Nassau Shoe Shop, Theresita’s Beauty Shop en meer.

In de jaren 1950 werd de begane grond het kantoor van de Hollandsche Bank Unie N.V., terwijl het Venezolaanse consulaat op de bovenverdieping was gevestigd tot in de jaren 70. De huidige architectuur van het pand weerspiegelt een indrukwekkend Neo-Latijns-Amerikaanse barokstijl. Het oorspronkelijke ontwerp omvatte een balkon met dubbele deuren, drie dubbele deuren op de begane grond en een dubbele deur naar de bovenverdieping. Aan de westzijde was er een mooie rozentuin met decoratief smeedijzeren hekwerk.

Toekomst van Cas Debrot
Dankzij het unieke ontwerp en de historische waarde is Cas Debrot een kandidaat voor bescherming als monument. Het gebouw is een van de weinige overgebleven panden aan de Caya G.F. Betico Croes die grotendeels intact is gebleven. Enige tijd geleden benaderde de heer Debrot SMFA om de mogelijkheden te bespreken om het gebouw te restaureren en de authentieke details te behouden. Gezien het belang van dit gebouw voor het behoud van ons cultureel erfgoed, heeft de SMFA een rapport opgesteld waarin verschillende herbestemmingsopties worden gepresenteerd, met als doel het gebouw nieuw leven in te blazen en bij te dragen aan de ontwikkeling van Oranjestad.

Een jaar later bereikte SMFA een akkoord met de familie onder de voorwaarde dat de SMFA het gebouw zelf in gebruik zou nemen. Omdat de stichting de afgelopen jaren is gegroeid en op zoek was naar een ruimere locatie, werd besloten dat Cas Debrot de ideale locatie zou zijn. De bovenverdieping wordt het nieuwe kantoor van de SMFA.

Voor de begane grond zijn er gesprekken gaande met geïnteresseerden voor verhuur na de geplande restauratie, die in 2026 voltooid moet zijn. Bij interesse voor het huren van Cas Debrot kan contact worden opgenomen met de SMFA via (+297) 582 4014 of per e-mail: [email protected].

Tot slot bedankte Anne Witsenburg, directeur van de SMFA, de familie Debrot, Aruba Bank en het Nationaal Restauratiefonds voor het mogelijk maken van dit project. Namens de SMFA werd een schilderij van Cas Debrot overhandigd aan de heer Debrot als herinnering en blijk van dank voor hun bijdrage aan het behoud van ons verleden voor de toekomst!

You may also like

Our Company

Aruba Native News & Trends. Here to bring you the latest news and trends from our happy island.

Newsletter

Subscribe my Newsletter for more news. Let's stay updated!

Laest News

Copyright @2023 – Aruba Native All Right Reserved. Powered by 139 Design Studio