Aruba, 19 december 2024
Patrick Paskel heeft zich vaak bewezen als meester in het verdraaien van feiten. Dit doet hij om publieke aandacht af te leiden van ernstige corruptiezaken en corruptie te normaliseren. Zijn optreden na de uitspraak in de zaak van zijn vriend en directe collega Andrade (op Enfoke van 18 december 2024, Facebook, vanaf 58:52) past perfect binnen dit patroon. Hij noemde de officier van justitie een clown en beweerde dat de rechtbank de argumenten van het Openbaar Ministerie volledig onderuit heeft gehaald. Het effect van de criminele en ondermijnende rethoriek van Patrick is dat online in de comments Speed gefeliciteerd wordt met zijn veroordeling. Daarbij wordt hij aangemoedigd om met zijn “goede werk” door te gaan.
De beweringen van Patrick zijn niet alleen onjuist, maar scheppen een volstrekt verkeerd beeld van wat er is gebeurd. Laten we de feiten rechtzetten over de strafzaak tegen journalist Nelson Manuel Quarto Cabral de Andrade, bijgenaamd ‘Speed’. Feit is dat het Openbaar Ministerie (OM) in deze zaak een belangrijke overwinning heeft geboekt. Andrade werd veroordeeld tot 18 maanden gevangenisstraf, waarvan 12 maanden voorwaardelijk, wegens ambtelijke omkoping en het medeplegen van schending van ambtsgeheim. Het lukte advocaat Canwood niet om de kern van de zaak te ontkrachten.
Veroordeling voor kernfeiten
Het lukte Canwood alleen de rechtbank te overtuigen van vrijspraak op de derde aanklacht, te weten: deelname aan een criminele organisatie. De advocaat van Andrade stelde dat er onvoldoende bewijs was voor een gestructureerde en duurzame samenwerking tussen Andrade en andere betrokkenen. De rechtbank was het eens met het argument dat hier geen sprake was van een criminele organisatie, maar achtte de samenwerking tussen de verdachten wel crimineel; de samenwerking moet volgens het Gerecht beschouwd worden als medeplegen. Hiervan is sprake wanneer twee of meer personen bewust en nauw samenwerken bij het plegen van een of meer strafbare feiten. Elke medepleger wordt als dader bestraft.
Openbaar Ministerie behaalt cruciale overwinningen
In de strijd tegen ondermijnende criminaliteit wist het OM succesvol aan te tonen dat:
– Speed politieambtenaar Robert Vos giften (1.500,- AWG per maand) en diensten had aangeboden, waaronder laptops, een MiFi-apparaat en financiële hulp, in ruil voor toegang tot vertrouwelijke politie-informatie.
– Speed mede schuldig was aan het illegaal delen van politieradioverkeer door middel van een technisch systeem dat in de woning van Vos werd geïnstalleerd. De rechtbank ging mee met de redenering van het OM dat de reeks giften en diensten die Speed aan Vos had geleverd, een patroon vormde van ambtelijke omkoping.
Misbruik van journalistieke vrijheid niet geaccepteerd
De verdediging probeerde Speeds handelen te rechtvaardigen door een beroep te doen op de journalistieke vrijheid van nieuwsgaring. Volgens de advocaat handelde Speed als journalist en mocht hij toegang zoeken tot informatie die van publiek belang zou kunnen zijn. De rechtbank verwierp dit argument resoluut: “Journalistieke vrijheid is belangrijk, maar het is geen vrijbrief om de wet te overtreden,” aldus de uitspraak. De rechtbank benadrukte dat er geen sprake was van het blootleggen van een maatschappelijke misstand die het plegen van strafbare feiten rechtvaardigde.
Straf lager dan geëist, maar een klap voor Andrade
Hoewel het OM 24 maanden gevangenisstraf en onmiddellijke gevangenneming had geëist, legde de rechtbank een straf van 18 maanden op, waarvan 12 voorwaardelijk. Het verschil in strafmaat had te maken met het verstrijken van de tijd sinds de feiten en het gebrek aan noodzaak voor directe gevangenneming. Toch blijft de veroordeling een stevige klap voor Speed, die eerder al veroordeeld was voor soortgelijke feiten. De rechter wees erop dat de journalist niet had geleerd van zijn fouten en opnieuw ernstige misdrijven pleegde.
Conclusie: succes tegen corruptie
De zaak is een duidelijke overwinning voor het Openbaar Ministerie, dat erin slaagde om de kernfeiten te bewijzen, waardoor Speed is veroordeeld. Deze zaak dient als een waarschuwing voor iedereen die vertrouwelijke informatie misbruikt, ongeacht hun beroep. Op deze manier biedt justitie tegenstand tegen het systeem van corruptie en patronage dat duidelijk verder reikt dan alleen de politiek. Corruptie besmet leden van de pers, de ambtenarij en het politiecorps. Het wordt tijd dat dergelijke handelingen een halt worden toegeroepen en dat het volk hiertegen in opstand komt.