Recentelijk heeft de procureur-generaal twee nieuwe richtlijnen vastgesteld. Richtlijnen geven regels voor de opsporing en vervolging van strafbare feiten.
Onlangs is de richtlijn inzake Strafvordering bij zedendelicten in werking getreden. De richtlijn omvat de uitgangspunten en kaders waar een onderzoek naar een zedendelict aan moet voldoen. Voor een succesvolle vervolging is het van groot belang dat deze richtlijn in alle zedenzaken wordt toegepast.
Zedendelicten zijn ernstige schendingen van de lichamelijke en geestelijke integriteit van een persoon. Naast dat een zedenzaak diep ingrijpt in het leven van een slachtoffer en andere betrokkenen, leiden dit soort zaken vaak ook tot grote maatschappelijke onrust in Aruba. Het Openbaar Ministerie dient in de verschillende fases van een opsporingsonderzoek met de belangen van alle betrokkenen rekening te houden. Een opsporingsonderzoek is altijd gericht op het vinden van de waarheid en dat vraagt om grote zorgvuldigheid tijdens het onderzoek, de vervolging en de tenuitvoerlegging van de opgelegde straf. Die zorgvuldigheid bij de waarheidsvinding is ook de voornaamste reden voor het opstellen van de richtlijn.
In de richtlijn zijn opgenomen (onder andere) de uitgangspunten van het opsporingsonderzoek, de uitgangspunten bij een minderjarig en bij een meerderjarig slachtoffer, de strafeisen per categorie en de lijst van de factoren of omstandigheden die van invloed zijn op de strafeis. De richtlijn is op 4 juli jl. in werking getreden.
Verbaliseren onder nummer
Onlangs is ernaast ook de richtlijn Verbaliseren onder nummer voor opsporingsdiensten in werking getreden.
Het komt voor dat er door opsporingsdiensten onderzoeken worden gedaan die naar hun aard zodanig gevoelig kunnen zijn, dat het voor de verbaliserende opsporingsambtenaren van belang is dat zij anoniem dienen te blijven. Zeker in de kleine gemeenschap die Aruba is, kan de naam van een verbalisant onder een proces-verbaal tot repercussies leiden voor die verbalisant of zijn of haar familieleden.
De procureur-generaal stelt met het vaststellen van deze richtlijn aanvullende regels vast over de wijze waarop processen-verbaal voortaan dienen te worden ondertekend. Deze richtlijn treedt in werking op 8 augustus.
Op de website van het Openbaar Ministerie zijn de richtlijnen gepubliceerd. (https://omaruba.com/richtlijnen/) Naast de richtlijnen zijn ook de Jaarverslagen gepubliceerd. (https://omaruba.com/jaarverslagen/)