Home Politics Den un carta dirigi na Sindicato SIMAR, PROME MINISTER TA CONTRA-ARESTA...

Den un carta dirigi na Sindicato SIMAR, PROME MINISTER TA CONTRA-ARESTA NAN 4 PUNTO DI MAL CONTENTO

SHARE

 

 

Prome Minister Evelyn Wever-Croes, diahuebs a ricibi un carta di e sindicato di enseñansa, SIMAR relaciona cu cuatro punto di mal contento den e sector di enseñansa. Prome Minister a contesta e carta mesora indicando tambe cu e ta considera cu ta importante pa contra-aresta esakinan inmediatamente. 

AUMENTO DI TARIFA DI AWA:

Presidente di Sindicato SIMAR, señora Josephine Albertus a elabora riba e aumento di tarifa di awa, expresando cu den e veld di enseñansa tin preocupacion cu e aumento di tarifa manera cu WEB a anuncia diahuebs mainta, lo ta devastador pa hopi famia. Ademas di esaki, señora Albertus a keha cu SIMAR no a wordo envolvi ni informa adelanta riba e aumento di tarifa aki. 

 

Riba esaki, Prome Minister a informa señora Albertus di SIMAR, cu mescos cu señora Albertus, diahuebs mainta, 30 di juni, Gobierno di Aruba desagradabelmente a wordo sorprendi cu e anuncio di WEB pa hisa tarifa di awa sin cu esaki tawata tin aprobacion di Gobierno siendo cu Gobierno ta na mesa di negosacion cu WEB y Elmar riba e topico aki. 

 

Prome Minister a informa señora Albertus tambe cu Minister di Energia, señor Glenbert Croes ta trahando riba esaki pasobra Gobierno di Aruba ta mas preocupa cu ne, pasobra Gobierno ta preocupa pa henter Aruba y Gobierno ta buscando un solucion.

 

RECORTE DI 5%:

Riba e di dos punto di señora Albertus di SIMAR, e ta expresa duda si nan lo haye e 5% bek of no. Contestando señora Albertus di SIMAR, Prome Minister a informe, mescos cu Secretario di Estado Alexandra van Huffelen y Prome Minister mes tambe den bastante ocacion, y extensamente, den placa chikito, dia 20 di juni ultimo, Aruba ta e unico pais cu a yega na un acuerdo cu Hulanda bou di cua condicion Aruba por cuminsa stop e recortenan. Manera cu ta conoci, e acuerdo aki a wordo aproba door di Conseho di Minister di Reino dia 24 di juni ultimo. 

 

Gobierno di Aruba aworaki ta trahando cu tur forsa pa cumpli cu e condicionnan pa asina cumpli cu e plan y e intension ta pa otro luna, juli, paga e 5% na tur trahado cu di Gobierno y esnan cu ta traha pa fundacionnan cu ta wordo subsidia pa Gobierno. 

 

PRIJS AUMENTO DI GASOLINE:

Riba e preocupacion aki cu señora Albertus di SIMAR a expresa den su carta, Prome Minister a splic’e, manera ya ta conoci, e aumento di prijs di gasolin, ta e resultado di e aumento internacional di e prijsnan di gasolin y di crudo. Esaki manera nos sa, ta e consecuencia di e conflicto di Ukraina. Esaki ta un problema mundial y Aruba no ta un exepcion den esaki. Y mientras cu e prijsnan ta keda subi riba mercado internacional, lamentablemente, e prijsnan na Aruba tambe lo sigui subi. “Gobierno ta siguiendo e desaroyo aki hopi di cerca pasobra nos ta hopi preocupa pa esaki tambe”, Prome Minister a expresa.

 

AREGLO DI VUT:

Manera cu recientemente Gobierno di Aruba a anuncia, a habri posibilidad pa un areglo di vut pa ambtenaarnan. Señora Albertus ta di opinion cu e areglo di vut no ta amplio pa tur docente aplica pa vut, of kita di trabou. 

 

Prome Minister, contestando señora Albertus, a expresa cu e ta comprende e mal contento aki pero ta supone cu como sindicato di maestronan, señora Albertus ta consciente tambe cu tin un escases di docente na Aruba. “Ta algo sumamente iresponsabel pa haci bou di e circumstancianan actual si Gobierno duna vut na tur hende cu kier”, Prome Minister a expresa. 

 

Tin cierto circumstancia cu por duna vut na docentenan. Pa esaki, Prome Minister a conseha señora Albertus pa bay den deliberacion cu Directie Onderwijs y talves hunto nan por bin cu un maneho bou di cua condicionnan lo por duna vut na docentenan. 

 

E carta di Prome Minister dirigi na Presidente di Sindicato SIMAR, señora Josephine Albertus, a wordo manda diahuebs mes mesora despues cu a ricibi e carta di e sindicato, sperando cu señora Albertus y Sindicato SIMAR comprende tur loke cu a wordo splica riba nan mal contentonan y si tin mester, lo sigui atende cu preocupacionnan cu tin. 

Aki ta siguie carta manda

Aan vakbond SIMAR 

Att. Voorzitter Mw. Josephine Albertus 

Oranjestad, 30 juni 2022 

Betreft: Ontevredenheid uit de onderwijssector  

Geachte Voorzitter, beste Josephine,  

Naar aanleiding van uw schrijven van heden inzake het in margine vermeld onderwerp, bericht ik u als  volgt. 

  1. Verhoging watertarieven

De regering van Aruba werd vanochtend, net als u, onaangenaam verrast met de aankondiging  van de verhoging van de watertarieven door WEB, zonder dat hiervoor een goedkeuring is  gegeven door de Regering en terwijl wij nog in onderhandeling zijn met WEB en Elmar. Mijn  collega minister van Energie, Glenbert Croes, is hiermee bezig. Uw zorgen worden ook door ons  gedeeld, en daarom zijn wij op zoek naar een oplossing. 

  1. Afbouw versoberingsmaatregelen, inkorting 12.6%

Zoals uitgebreid aan u is uitgelegd door zowel Staatssecretaris mw. van Huffelen als door mij op  20 juni j.l., is Aruba het enig land die hierover met Nederland een accoord heeft bereikt, onder  welke voorwaarden Aruba met de afbouw kan beginnen. Dit accoord is, zoals u bekend, op 24  juni j.l. door de Rijks Ministerraad goedgekeurd, en Aruba werkt nu met man en macht om te  voldoen aan de voorwaarden en om ingaande volgende maand, juli, 5% te betalen. 

  1. Verhoging van benzine prijzen

Zoals u welbekend is deze verhoging het gevolg van de verhoging van internationale benzine en  aardolieprijzen, als gevolg van het conflict in Oekraine. Dit is helaas een wereldwijd probleem, en  Aruba is geen uitzondering. Zolang de prijzen op de internationale markt stijgen, zullen ook de  prijzen in Aruba stijgen. Wij volgen deze ontwikkeling nauw, omdat ook wij ons hierover veel  zorgen maken. 

  1. VUT-regeling 2022

De door u vermelde ontevredenheid is begrijpelijk, maar ik neem aan dat de leerkrachten  vakbond ook bewust is van het feit dat er een tekort is aan leraren. Het ongelimiteerd VUT  toekennen aan leraren is uiterst onverantwoordelijk onder de huidige omstandigheden. Onder  bepaalde omstandigheden kan aan leraren VUT worden toegekend. Ik adviseer u hierover in  overleg te treden met Directie Onderwijs. 

Ik vertrouw hiermede uw brief te hebben beantwoord, 

Tot nadere toelichting bereid, teken ik, 

Hoogachtend, 

Mw.mr. E.C. Wever-Croes, 

MINISTER-PRESIDENT