Home Local BIAHANDO PRONTO? CONTROLA VALIDEZ DI PASPOORT HULANDES NA TEMPO! 

BIAHANDO PRONTO? CONTROLA VALIDEZ DI PASPOORT HULANDES NA TEMPO! 

SHARE

 

E vacacion di fin di aña escolar ta acercando: un periodo cu hopi habitante di Aruba y nan  famia ta biaha pa exterior. Importante ta pa e documento necesario pa por biaha, esta e paspoort, ta valido durante e biahe di ida y di buelta. Dienst Burgerlijke Stand en  Bevolkingsregister (Censo) y Gabinete di Gobernador di Aruba p’esey ta recomenda tur  residente di Aruba cu nacionalidad Hulandes pa controla validez di nan paspoort Hulandes  na tempo y pa tuma accion mesora si esaki ta necesario. Asina ta preveni costo dobel y ta  preveni cu un biahe no por sigui pa motibo di falta di un paspoort valido. 

Aplicacion paspoort Hulandes 

Residentenan cu un paspoort Hulandes cu ta nota cu esaki ta casi caduca of cu ya el a caduca caba,  mas lihe posibel mester haci un cita na Censo pa aplicacion pa un paspoort nobo. E costo pa esaki ta  AWG 176,- pa personanan for di 18 aña y AWG 120,- pa personanan te 18 aña. Ta dura mas of menos  3 siman prome cu e paspoort nobo ta disponibel. 

Costo dobel: paspoort Hulandes nobo y paspoort di emergencia 

Residentenan cu un paspoort Hulandes cu ta bay biaha y cu nota cu nan paspoort a caduca of lo  caduca durante di e biahe, den casonan excepcional por aplica pa un paspoort di emergencia na  Gabinete di Gobernador di Aruba. Mester por proba di tin motibonan urgente pa biaha y mester  cumpli cu algun rekisito adicional. Tambe e persona mester realisa cu e prome paso ta pa aplica pa  un paspoort Hulandes nobo na Censo prome cu por aplica pa e paspoort di emergencia na Gabinete  di Gobernador. Esey ta nifica cu costo dobel ta aplicabel: e gastonan pa e paspoort Hulandes nobo  (AWG 176,- pa personanan for di 18 aña y AWG 120,- pa personanan te 18 aña ) y pa e paspoort di  emergencia (AWG 110,-). Pa evita costo dobel, ta recomenda un y tur pa controla validez di nan  paspoort Hulandes adelanta y pa aplica pa un nobo tambe na tempo. Tur biahero ta responsabel nan  mes pa zorg pa un paspoort valido. Censo y Gabinete di Gobernador no ta responsabel si acaso un  biahe no por sigui pa motibo di no a ricibi e paspoort Hulandes of e paspoort di emergencia na tempo.  

www.gouverneuraruba.com 

 

BINNENKORT OP REIS? CONTROLEER TIJDIG GELDIGHEID NEDERLANDS PASPOORT! 

De zomervakantie nadert: een periode waarbij veel inwoners van Aruba met hun gezin op  reis gaan naar het buitenland. Van belang daarbij is dat het benodigde reisdocument, het  paspoort, geldig is tijdens de heen- én terugreis. De Dienst Burgerlijke Stand en  Bevolkingsregister (Censo) en het Kabinet van de Gouverneur van Aruba adviseren alle  Arubaanse ingezetenen met de Nederlandse nationaliteit daarom om tijdig de geldigheid van  het Nederlands paspoort te controleren en om direct actie te ondernemen indien nodig. Zo worden extra kosten voorkomen en wordt ook voorkomen dat een reis niet door kan gaan  door het ontbreken van een geldig paspoort. 

Aanvragen Nederlands paspoort 

Ingezetenen met een Nederlands paspoort die ontdekken dat dit bijna verloopt of al is verlopen,  moeten zo snel mogelijk een afspraak maken bij Censo voor de aanvraag van een nieuw paspoort. De  kosten hiervoor zijn AWG 176,- voor personen vanaf 18 jaar en AWG 120,- voor personen tot 18 jaar.  Het duurt gemiddeld 3 weken voordat het nieuwe paspoort binnen is.  

Dubbele kosten: nieuw Nederlands paspoort + noodpaspoort 

Ingezetenen met een Nederlands paspoort die gaan reizen en ontdekken dat hun paspoort is  verlopen of tijdens de reis zal verlopen, kunnen in uitzonderlijke gevallen bij het Kabinet van de  Gouverneur van Aruba een aanvraag indienen voor een noodpaspoort. Er moet een aantoonbare  dringende reden zijn om te reizen en er moet aan een aantal extra voorwaarden worden voldaan.  Ook moet de persoon zich realiseren dat het nieuwe Nederlands paspoort eerst bij Censo moet zijn aangevraagd voordat de aanvraag voor een noodpaspoort op het Kabinet van de Gouverneur kan  worden ingediend. Er worden dan dus dubbele kosten gemaakt: de kosten voor een nieuw  Nederlands paspoort (AWG 176,- voor personen vanaf 18 jaar en AWG 120,- voor personen tot 18  jaar) én de extra kosten voor een noodpaspoort (AWG 110,-). Om dubbele kosten te voorkomen,  wordt iedereen geadviseerd te controleren of het Nederlands paspoort nog geldig is en om dat tijdig te verlengen. Het is de eigen verantwoordelijkheid van elke reiziger om te zorgen voor een geldig paspoort. Censo en het Kabinet van de Gouverneur zijn niet aansprakelijk indien een reis niet door  kan gaan vanwege het niet tijdig ontvangen van het Nederlands paspoort of het noodpaspoort. 

www.gouverneuraruba.com