Home » Ningun Grito den Silencio

Ningun Grito den Silencio

by Admin
0 comment 102 views

Aworaki ta mas di un aña kaba cu Aruba a conoce su dos prome casonan positivo di Covid-19. Foi  diabierna 13 di maart 2020 Aruba a conoce diferente reto, desaroyo negativo y problema. Economia, enseñansa, esfera social-emocional, husticia y den particular salud ta desde aña pasa bao di un preshon.

 

Pa medio di contacto telefonico, email y chat, pero tambe sigur pa medio di e workshop ‘E normal nobo’ den scolnan, Fundacion Telefon pa Hubentud Aruba por a constata cu nos muchanan y hobenan na Aruba tin retonan emocional  y door di esaki ta bao preshon mental. Esaki a hasi cu a wordo traha e documento ‘Bao Preshon’ di Fundacion Telefon pa Hubentud Aruba. Ja prome cu e Pandemia di Covid-19 caba, pero sigur cu yegada di Covid-19 aki na Aruba, por papia di un cifra cuantioso di mucha y hoben cu problema di salud mental. Organisacionan internacional ta mustra ariba e echo cu e salud mental di mucha y hoben den e añanan benidero por bai bira un problema mas grandi. 

 

Mirando cu Fundacion Telefon pa Hubentud Aruba pa medio di su servicio na nos muchanan y hobenan a constata cu salud mental di nos muchanan y hobenan ta bao preshon y pa por sigui prepara e mentor na Fundacion Telefon pa Hubentud Aruba pa e por duna e mihor servicio na nos muchanan y hobenan di Aruba, a organisa ‘Deskundigheidsbevordering Dag’ 2021. ‘Deskundigheidsbevordering Dag’ e aña aki a hiba e titulo “Ningun Grito den Silencio”

 Ningun Grito den Silencio ta tipifica e pasion y amor di Fundacion Telefon pa Hubentud Aruba pa yuda tur mucha y hoben cu tin mester di ayudo.    

 

Durante ‘Deskundigheidsbevordering Dag’ Ningun Grito den Silencio e conocemento y habilidad di e mentornan cu ta esnan cu ta scucha, sostene y guia e muchan y hobenan a ser ahusta. E profesionalnan cu a presenta durante  ‘Deskundigheidsbevordering Dag’ Ningun Grito den Silencio y a capacita e mentornan di Fundacion Telefon pa Hubentud Aruba tawata sr. dr. Van Gaalen di Respaldo, sra. Janine Rodriquez, BSW di Bureau Slachtofferhulp KPA y sra. Meliza Lopez MSc. di Psymia. 

Dr. Van Gaalen a ilustra e situacion actual na Aruba pa locual ta trata salud mental (‘De situatie op Aruba’). Durante su presentacion a trata e trabao di Respaldo, sorto di casonan cu sa presenta na Respaldo, e lista di espera na Aruba y expectativa pa cu futuro di cuido mental na Aruba. 

 

E dia a sigui cu informacion tocante e situacion patras di portanan di cas (‘De situatie achter de deur’) cu a ser presenta pa Janine Rodriquez di Bureau Slachtofferhulp KPA. E mentornan a haya informacion tocante e manera di opera di Bureau Slachtofferhulp KPA, casonan cu sa encontra, retonan y problemanan bao di nos muchanan y hobenan, y e problemanan tocante salud mental cu ta tuma lugar. 

 

Por ultimo e mentornan a ricibi informacion y instrumentonan for di Meliza Lopez MSc. Di Psymia pa asina nan por yuda nos muchanan y hobenan cu tuma contacto cu Fundacion Telefon pa Hubentud Aruba. ‘Complexe Trauma’, ‘Depressie’, ‘Rouw’, ‘Posttraumatische Stresstoornis’ ta e aspectonan cu Meliza Lopez MSc. a trata durante ‘Deskundigheidsbevordering Dag’ Ningun Grito den Silencio. 

 

Tin acontecimientonan cu por tuma lugar cu un persona den bida cu por conmove profundamente. Na momento cu un persona tin diferente experiencia traumatico, por ser papia di ‘complex trauma’. Na momento cu un persona tin depresion e ta sufri mentalmente. Depresion ta un enfermedad complica. Perdida di algo of un persona por ta doloroso. Con nos ta trata perdida ta ser yama ‘rouw’. Posttraumatische Stresstoornis’ ta un reaccion di stress intensivo pa un temporada largo ariba un suceso di impacto grandi. Suceso di impacto grandi ta sucesonan manera accidente, violencia fisico of sexual, violencia domestio, incest, desastre natural of guera. 

 

E Mentor di Fundacion Telefon pa Hubentud Aruba a ricibi informacion y instrumentonan pa traha cune, tocante e disciplinanan ariba menciona pa asina nan por ta mihor ainda prepara na momento cu e mucha y hoben tuma contacto cu Telefon pa Hubentud.   ‘Deskundigheidsbevordering Dag’ ta un di tres training grandi cu Fundacion Telefon pa Hubentud Aruba ta organisa pa train su mentornan tur aña y e aña aki tawata e di 22 biaha cu a organisa esaki.

 

Fundacion Telefon pa Hubentud Aruba kier a gradici sr. Van Gaalen, sra. Janine Rodriquez y sra. Meliza Lopez pa e cooperacion brinda.             

 

Copy of Deskundigheidsbevordering dag 2021

 

Ningun Grito den Silencio

Het is al meer dan één jaar geleden dat Aruba haar eerste twee positieve Covid-19 gevallen heeft gekend. Vanaf vrijdag 13 maart 2020 heeft Aruba verschillende uitdagingen, negatieve ontwikkelingen en problemen gekend. Economie, onderwijs, sociaal-emotionele sfeer, justitie en met name gezondheid staat sinds vorig jaar onder druk. 

 

Middels telefonisch, email en chat contact, en zeker tijdens de workshop ‘E Normal Nobo’ van Telefon pa Hubentud in de scholen, kon de Fundacion Telefon pa Hubentud Aruba constateren dat de kinderen en jongeren op Aruba emotionele uitdagingen hebben en hierdoor een mentale druk ervaren. Dit heeft geleid tot het document ‘Bao Preshon’. Al vóór de Pandemie, maar zeker met de komst van Covid-19 op Aruba kan van een toename worden gesproken m.b.t. de problemen omtrent mentale gezondheid onder de kinderen en jongeren op Aruba. Internationale organisaties wijzen al vanaf vorig jaar op het feit dat mentale gezondheid onder kinderen en jongeren in de komende jaren een probleem zou kunnen worden. 

 

Gezien het feit dat de Fundacion Telefon pa Hubentud Aruba middels haar hulpverlening aan de kinderen en jongeren van Aruba geconstateerd heeft dat de mentale gezondheid van de kinderen en de jongeren onder druk staat, en om een goede hulpverlening te kunnen blijven bieden aan de kinderen en jongeren, heeft de Fundacion Telefon pa Hubentud Aruba ‘Deskundigheidsbevordering Dag’ 2021 georganiseerd. De titel van ‘Deskundigheidsbevordering Dag’ was Ningun Grito den Silencio.

 

Gedurende ‘Deskundigheidsbevordering Dag’ Ningun Grito den Silencio is de kennis en kunde van de mentoren van de Fundacion Telefon pa Hubentud Aruba bijgespijkerd. De professionals die aanwezig waren en kennis aan de mentoren hebben overgedragen waren dr. Van Gaalen van Respaldo, mevr. Janine Rodriquez, BSW van het Bureau Slachtofferhulp KPA en mevr. Meliza Lopez MSc. van het bedrijf Psymia.  

 

Dr. Van Gaalen heeft de actuele situatie rondom mentale gezondheid op Aruba geïllustreerd (‘De situatie op Aruba’). Gedurende zijn presentatie heeft hij het werk van Respaldo uitgelegd, soort casussen die bij Respaldo voor hulp terechtkomen, de wachtlijst en de verwachting v.w.b. de zorg in de mentale gezondheidszorg.  

 

 De dag werd voortgezet met informatie omtrent de situatie achter de deur (‘De Situatie achter de Deur’) gepresenteerd door mevr. Janine Rodriquez van het Bureau Slachtofferhulp KPA. De mentoren hebben informatie gekregen omtrent de manier van functioneren van Bureau Slachtofferhulp KPA, casus die voorkomen, uitdagingen en problemen onder de kinderen en jongeren en mentale problemen die zij vaak meemaakt.   

 

Ten slotte hebben de mentoren informatie en instrumenten gekregen van mevr. Meliza Lopez van het bedrijf  Psymia zodat zij de kinderen en jongeren die contact met de Fundacion Telefon pa Hubentud Aruba opnemen kunnen helpen. ‘Complexe Trauma’, ‘Depressie’, ‘Rouw’, ‘Posttraumatische Stresstoornis’ waren de aspecten die door mevr. Meliza Lopez behandeld zijn tijdens ‘Deskundigheidsbevordering Dag’ Ningun Grito den Silencio. 

 

Bepaalde gebeurtenissen kunnen diep ingrijpen in uw leven. Wanneer je meerdere traumatische ervaringen hebt gehad, dan kan er sprake zijn van een complex trauma, complexe PTSS genoemd. Als je een depressie hebt, betekent het dat je geestelijk lijdt. Je hebt er elke dag last van. Depressie is een ingewikkelde ziekte waarbij verschillende delen van je hersenen betrokken zijn. Verlies en rouw, we maken het helaas allemaal mee. Een verlieservaring kan je behoorlijk van je stuk brengen. Je worstelt met allerlei gevoelens en probeert het verlies een plek te geven. Vaak merk je dat tijd je goed doet, maar lang niet alle wonden heelt. Het omgaan met verlies noemen rouwen. Traumatische ervaringen kunnen bijvoorbeeld zorgen voor slaapproblemen, prikkelbaarheid en woede-uitbarstingen. Je kunt moeite hebben met het omgaan met emoties. Of het opbouwen en onderhouden van relaties wil maar niet lukken. Na een ingrijpende gebeurtenis kunnen psychische problemen ontstaan. Dit kan bijvoorbeeld een posttraumatische stressstoornis (PTSS) zijn.

 

De mentoren van de Fundacion Telefon pa Hubentud Aruba hebben informatie gekregen van de bovengenoemde disciplines zodat zij voorbereidt kunnen zijn voor in geval de kinderen/ jongeren hiervoor contact nemen met Telefon pa Hubentud.  ‘Deskundigheidsbevordering Dag’ is één van de drie grote trainingen die de Fundacion Telefon pa Hubentud Aruba jaarlijks organiseert om haar mentoren te trainen en is dit jaar voor de 22ste keer georganiseerd. 

 

Fundacion Telefon pa Hubentud Aruba wil dr. Van Gaalen, mevr. Janine Rodriquez en mevr. Meliza Lopez heel hartelijk bedanken voor de medewerking.  

 

           

You may also like

Our Company

Aruba Native News & Trends. Here to bring you the latest news and trends from our happy island.

Newsletter

Subscribe my Newsletter for more news. Let's stay updated!

Laest News

Copyright @2023 – Aruba Native All Right Reserved. Powered by 139 Design Studio