Home Local Cuidadanonan di Aruba tin derecho di por circula libremente na Aruba, esaki...

Cuidadanonan di Aruba tin derecho di por circula libremente na Aruba, esaki segun Orden di Abogadonan

SHARE

E Orden di Abogadonan di Aruba a tuma nota di e desicion cu Gobierno encuanto e extension di e Avondklok ( Toque de queda). Segun e Orden di Abogadonan, e cuidadanonan di Aruba tin e derecho di por circula libremente na Aruba.

E libertad di circula riba nos isla ta un derecho fundamental cu ta ancra den e constitucion di Aruba y alabes den varios tratadonan di derechonan humano. E restriccion di e derechonan fundamental generalmente mester wordo evita y por haci esaki solamente via ley.

Maske Gobierno tin e autoridad legal pa declara un Toque de Queda. Asina mes mester puntra si e medida aki bou di e circumstancianan actual no ta bay mucho leu, mirando e proposito pa cual a introduci TDQ.  Y si gobierno por logra e mesun proposito cu medio of medidanan cu no ta bay asina leu.

No tin discusion si e TDQ ta violando e derecho fundamental ya menciona. E Orden di Abogadonan na Aruba ta ocupa cu e legalidad, proporcionalidad y subsidiariedad di e TDQ proclama pa Gobierno.

Na prome lugar, a anuncia e TDQ sin cu pruebanan concreto cu e cuidadanonan ta core mas riesgo di wordo infecta den oranan di anochi compara cu durante dia.

Ademas, Aruba a drenta den un fase cu tur e medidanan cu Gobierno a tuma pa combati Covid-19 a wordo suavisa caba.

Actualmente criminalidad no a aumenta drasticamente y cu por bisa cu tin un calamidad den e sentido di e un calamiteitsverordening, pasobra no tin nada cu ta indica esaki. Por lo tanto pa prevencion di criminalidad no tin un base proporciona pa mantene e TDQ, na e momentonan aki.

TDQ tabata e medida mas pisa cu Gobierno a introduci pa combati Coronavirus. Segun e Orden di Abogadonan di Aruba, e medida aki tabata e prome medida cu mester a wordo elimina, pasobra un restricion di un derecho fundamental no mester dura mas cu ta estrictamente necesario.

Pa e motibonan aki e Orden di Abogadonan ta preocupa cu e necesidad proporcional y e legalidad di e medida aki. Esaki ta pone mas enfasis ora realisa cu un cantidad di cuidadano a keda deteni pa motibo cu nan a wordo priva di nan libertad y a wordo geboet pa e simpel hecho cu nan a bandona nan cas.

 

Orden di Abogadonan di Aruba:

De Orde van Advocaten van Aruba heeft kennisgenomen van de beslissing van de Regering/Minister om de zogenaamde “Toque de Queda” of te wel de avondklok wederom te verlengen. 

Vooropgesteld dient te worden dat de burgers van Aruba het recht hebben om zich vrijelijk op Aruba te bewegen (Liberty of Movement). Deze bewegingsvrijheid is een grondrecht welke in de Staatsregeling van Aruba alsmede in diverse mensenrechtenverdragen is verankerd. Het beperken van grondrechten dient in het algemeen vermeden te worden en kan slechts bij wet plaatsvinden. Echter, ook al zou er een wet zijn die een bestuurder de bevoegdheid geeft om inbreuk te maken op een grondrecht, dan nog is die bestuurder onderworpen aan de beginselen van proportionaliteit en subsidiariteit. Met andere woorden, ook al heeft een bestuurder de wettelijke bevoegdheid om een avondklok af te kondigen, dan nog moet hij zich afvragen of die maatregel onder de gegeven omstandigheden niet te ver gaat gezien het doel waarvoor die bevoegdheid is gegeven en de bestuurder moet kijken of hij datzelfde doel niet kan bereiken met andere minder vergaande middelen/maatregelen. Er is geen discussie mogelijk over de vraag of de avondklok een (vergaande) inbreuk op het voormelde grondrecht maakt. Dat is een gegeven.

De Orde is bezorgd over zowel de wetmatigheid als proportionaliteit en subsidiariteit van de door de Regering afgekondigde avondklok.

Om te beginnen is de avondklok afgekondigd zonder dat er enige concrete aanwijzing is/was dat de burger in de avonduren een groter besmettingsrisico loopt dan overdag. Daarnaast is Aruba in een fase beland waar alle door de overheid getroffen maatregelen ter bestrijding van Covid-19 stuk voor stuk worden versoepeld. Op dit punt volgt Aruba de wereldtrend. Echter, bij het versoepelen en opheffen van maatregelen zou men verwachten dat de Regering met de meest vergaande maatregel zou beginnen en dat is de avondklok. Dat is helaas niet gebeurd.

De Regering heeft aangegeven dat de avondklok heeft bijgedragen aan een verlaging van criminaliteit. Deze door de Regering gegeven reden ziet eraan voorbij dat de avondklok niet is ingevoerd als maatregel ter bestrijding van criminaliteit maar ter bestrijding van Covid-19. Criminaliteit levert op dit ogenblik geen calamiteit op in de zin van de Calamiteitenverordening, omdat uit niets blijkt dat er sprake is van (gegronde vrees voor) een enorme stijging van criminaliteit. Het voorkomen van criminaliteit levert dan ook geen wettelijke basis op voor de instandhouding van de avondklok, althans niet op dit moment.

De avondklok is de zwaarste en meest verstrekkende maatregel welke de Regering van Aruba heeft ingevoerd ter bestrijding van het Coronavirus. Deze maatregel had als eerste moeten worden afgeschaft, omdat een beperking van een grondrecht niet langer mag duren dan strikt noodzakelijk is.

Wegens het voorgaande is de Orde van Advocaten bezorgd over de noodzaak, proportionaliteit en legaliteit van deze maatregel. Dit klemt te meer als men beseft dat tientallen arrestaties plaats hebben gevonden waar burgers van hun vrijheid werden beroofd en boetes hebben gekregen voor het enkele feit dat zij hun huis hebben verlaten.

De Orde van Advocaten

Ronald Wix

Deken